
Περιπτώσεις όπου είναι υποχρεωτική η Μελέτη Στατικής Επάρκειας
-
Προσθήκη. Στις περιπτώσεις που θέλουμε να προσθέσουμε έναν ή περισσότερους ορόφους σε υφιστάμενη κατασκευή, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο τεύχος στατικών υπολογισμών της μελέτης κατά την περίοδο που αυτή συντάχθηκε.
-
Αλλαγή χρήσης. Όταν αλλάζει η χρήση ενός χώρου επιβαρύνοντας με επιπλέον φορτία την κατασκευή, υπερβαίνοντας τα μέγιστα επιτρεπτά όρια της υπάρχουσας στατικής μελέτης.
-
Αλλαγή σπουδαιότητας. Όταν αλλάζει ουσιαστικά η στάθμη επιτελεστικότητας μιας κατασκευής, με απαίτηση για μεγαλύτερη ασφάλεια.
-
Αυθαίρετη κατασκευή. Σύμφωνα με τον Ν.4495, όλες οι αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ικανοποιούν το άρθρο 99.
-
Σοβαρές βλάβες. Έπειτα από εμφανείς βλάβες που προκλήθηκαν, είτε από έντονη σεισμική διέγερση, είτε από άλλους εξωγενείς παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.
Από την Μελέτη Στατικής Επάρκειας (ΜΣΕ), στην Μελέτη Ενίσχυσης υφιστάμενης κατασκευής
Η μελέτη στατικής επάρκειας είναι μια πολύ απαιτητική και χρονοβόρα εργασία, αφού απαιτεί την ακριβή αποτύπωση και την διερεύνηση (με μη-καταστροφικούς και ημι-καταστροφικούς εργαστηριακούς ελέγχους) των πραγματικών αντοχών των δομικών στοιχείων των κατασκευών, προκειμένου να εκτιμηθεί και να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την πραγματική αντοχή του υφιστάμενου κτιρίου.
Σε περίπτωση υπολογιστικής αστοχίας του στατικού προσομοιώματος της κατασκευής, τότε κι εφόσον απαιτείται από τον νόμο ή τον κύριο του έργου, προβαίνουμε στην ενίσχυση αυτής. Διερευνώνται διαφορετικά σενάρια ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού, με τεχνικοοικονομικά κριτήρια, τα οποία οφείλουν να ικανοποιούν μια ανεκτή στάθμη επιτελεστικότητας. Όπως σε κάθε στατική μελέτη, έτσι κι εδώ, υπάρχουν το στάδιο της προμελέτης, της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής.

Ενδεικτικό κόστος Μελέτης Στατικής επάρκειας κι Ενισχύσεων
Το κόστος εκκίνησης για τις επί μέρους μελέτες είναι το εξής:
-
Μελέτη Στατικής Επάρκειας/Αποτίμησης Υφισταμένου: 2450 €
-
Μελέτη Ενισχύσεως Υφιστάμενης Κατασκευής: 3250 €
Στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν και οι 2 μελέτες ταυτοχρόνως ή υπάρξει και τακτοποίηση αυθαιρέτου, τότε υπάρχει σημαντική εκπτωτική πρόνοια.
Επικοινωνήστε μαζί μας προκειμένου να εξετάσουμε μαζί την περίπτωση του ακινήτου σας και να λάβετε μια ολοκληρωμένη προσφορά που να βασίζεται σε δεδομένα.

Λίγα λόγια για την Μελέτη Στατικής Επάρκειας
και την Μελέτη Ενισχύσεων
Στην πάροδο του χρόνου,η ανάγκη για ασφαλείς κατασκευές σε συνδυασμό με την έρευνα και την εξέλιξη της αντισεισμικής τεχνολογίας, οδήγησε και στην αντίστοιχη αναθεώρηση των αντισεισμικών κανονισμών. Κατά συνέπεια, όσο πιο παλαιά είναι μια κατασκευή, τόσο πιο ευάλωτη βρίσκεται μπρος στον σεισμικό κίνδυνο. Πράγμα το οποίο οφείλεται τόσο στον παρωχημένο αντισεισμικό κανονισμό που χρησιμοποιήθηκε κατά την παρελθοντική περίοδο της μελέτης, όσο και στις αναπόφευκτες φυσικοχημικές αλληλεπιδράσεις των δομικών στοιχείων με το περιβάλλον, οι οποίες συνεισφέρουν στην απομείωση των μηχανικών αντοχών τους.
Αρκετές είναι λοιπόν οι περιπτώσεις ιδιοκτητών, οι οποίοι προκειμένου να διασφαλίσουν και να αναβαθμίσουν την αξία της περιουσίας τους, προχωρούν σε Μελέτη Στατικής Επάρκειας. Στις περιπτώσεις που κατά την διαδικασία αποτίμησης η κατασκευή παρουσιάζει αυξημένο σεισμικό κίνδυνο, τότε προτείνεται προς τον κύριο του έργου, να πραγματοποιηθεί και η Μελέτη Ενισχύσεων, ενδυναμώνοντας κατ'αυτόν τον τρόπο τα δομικά στοιχεία του υφιστάμενου φέροντος οργανισμού σε στοχευμένα επίπεδα συνολικής αντοχής.
Πέραν της αυθόρμητης βούλησης των ιδιοκτητών, υπάρχουν και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η Μελέτη Στατικής Επάρκειας είναι επιβεβλημένη από την ελληνική πολιτεία. Αυτές οι περιπτώσεις εξετάζονται στην διπλανή στήλη.
Μέθοδοι ενισχύσεων υφιστάμενων κατασκευών
Η στρατηγική της Μελέτης Ενισχύσεων είναι η αύξηση της συνολικής αντοχής, της πλαστιμότητας και της δυσκαμψίας της κατασκευής, ενισχύοντας τα υφιστάμενα δομικά μέλη ή ακόμη και με την πρόσθεση νέων. Συνήθως η ενίσχυση μιας υφιστάμενης κατασκευής περιλαμβάνει έναν συνδυασμό των ακολούθων πρακτικών:
-
τοποθέτηση μανδυών Ο/Σ σε υφιστάμενα υποστυλώματα
-
ενίσχυση υποστυλωμάτων με χαλύβδινους κλωβούς
-
ενίσχυση υποστυλωμάτων και δοκών με ινοπλισμένα πολυμερή
-
Ενίσχυση υφιστάμενων δοκών με χαλύβδινα ελάσματα
-
τοποθέτηση μανδυών Ο/Σ στις υφιστάμενες δοκούς
-
Ενίσχυση των πλακών με ελάσματα
-
εμφάτνωση τοιχωμάτων σε υφιστάμενα ανοίγματα
-
εμφατνούμενα χαλύβδινα δικτυώματα δυσκαμψίας
-
ενισχύσεις θεμελιώσεων
Στο σημείο αυτό να τονιστεί, ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον μηχανικό στο στάδιο της μελέτης ενισχύσεων, είναι να ενισχύσει την υφιστάμενη κατασκευή χωρίς να αυξήσει τα μόνιμα φορτία σε εκείνα τα επίπεδα που να απαιτείται κι ενίσχυση της θεμελίωσης. Ενίσχυση της θεμελίωσης στην πράξη σημαίνει εκ νέου εκσκαφή έως την στάθμη θεμελίωσης, με δυσανάλογη αύξηση του προβλεπόμενου τελικού κατασκευαστικού κόστους.
Επίσης, σε περιπτώσεις επιχειρήσεων κι εμπορικών καταστημάτων, μελετάται διεξοδικά η δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας αυτών, περιορίζοντας τα επίπεδα όχλησης, εκτελώντας τμηματικά τις απαιτούμενες ενέργειες ενίσχυσης.

Στις ανωτέρω τιμές δεν περιλαμβάνεται Φ.Π.Α. 24%